Paragrafen

Bedrijfsvoering

Uitvoeringsprogramma coalitieakkoord
In het coalitieakkoord zijn elementen te vinden die direct samenvallen met autonome ontwikkelingen. Informatievoorziening kent een ondersteunende rol hierbij. Deze elementen, waaronder digitale bestuurlijke besluitvorming, digitaal anonimiseren, digitaal ondertekenen, online samen werken én participatieplatforms worden in 2022 geïmplementeerd.

Digitale transformatie (informatievisie 2021-2030)
De informatievisie 2021-2030 vormt de basis om te starten met digitale transformatie van gemeentelijke dienstverlening en bedrijfsvoering. In 2022 wordt, samen met de organisatie, het uitvoeringsplan, horend bij deze visie, geschreven en vastgesteld.
Specifieke aandacht gaat uit naar het vergroten van het bewustzijn (waaronder informatieveiligheid en privacy), kennis én (digitale) vaardigheden van alle medewerkers.

Uitvoering cloudstrategie en transitie naar SaaS
De digitale werkplek van de toekomst bevindt zich in de Cloud. De voordelen: altijd en overal toegang tot de werkplek, veilige opslag van data, nihil verstoringen én geen zware investeringen in servers. Vught werkt sinds 5 jaar op deze manier. In januari 2023 loopt de overeenkomst met de huidige leverancier af en dus wordt in 2022 een Europese aanbestedingsprocedure doorlopen.

De samenstelling van deze aanbesteding is anders dan 5 jaar geleden. Steeds meer softwareleveranciers bieden hun software vanuit de Cloud aan. Dit heet SaaS (Software as a Service). Hierbij is het technisch beheer, opslag van data en uitvoeren van updates volledig in handen van de betreffende leverancier, in plaats van de huidige Cloud partner. Deze transitie kan worden gezien als een autonome ontwikkeling. Veel (nieuwe) software is alleen als een SaaS oplossing af te nemen. Aanvullend op de Cloud-voordelen: software is altijd up-to-date, geen specifieke (technische) kennis meer noodzakelijk én focus op goede inrichting van een systeem in plaats van het onderhouden.

De cloudstrategie wordt in 2022 beleidsmatig vastgesteld. De uitvoering wordt verspreid over de komende jaren. Dat betekent enerzijds een nieuwe verdeling van de huidige exploitatie lasten en anderzijds mogelijk ook extra eenmalige investeringen en stijging van de exploitatie vanaf 2023. Dit effect zal in de kadernota van 2022 worden berekend.

Informatieveiligheid en weerbaarheid
Informatieveiligheid en weerbaarheid heeft continue de aandacht. Niet alleen in de dagelijkse uitvoering en afstemming met onze leveranciers, maar ook bij het inkopen van nieuwe software en diensten. Het continue monitoren van onze omgeving en weerbaarheid is een aandachtspunt en dienst die in de loop van 2022 wordt ingekocht. Dit wordt gedaan vanuit de landelijke samenwerking GGI-Veilig.

Deze pagina is gebouwd op 12/22/2021 12:16:51 met de export van 12/22/2021 12:10:18